Retete > Preparate festive > Rulada de pui intreg dezosat
Rulada de pui intreg dezosat
Rulada de pui intreg dezosat
 
Reţetă publicată de Laurentiu Liliana Laura
Timiş Ghiroda
22.06.2011
 
Număr voturi: 9843
 
Ingrediente reţetă:
1 pui mare, de 2-2,5 kilograme 2 linguri de mustar 200-250 de grame de cascaval 6 ardei capia copti 2 catei de usturoi 1 lingura de ulei de masline extravirgin sare, piper
 
Cum se prepară?
Se zdrobeste usturoiul, se amesteca cu putina sare si piper, apoi se adauga lingura de ulei de masline. Ardeii capia copti, curatati de coaja, cotor si seminte, se condimenteaza cu acest amestec si se lasa deoparte ca sa se imbibe cu aromele. Pentru a dezosa puiul, se face o incizie longitudinala pe spate, pana la os. Se desprinde cu grija pielea cu carne cu tot, razant pe langa oase, pana se elibereaza articulatiile pulpelor si ale aripilor. Pe pulpe si aripi se face cate o incizie pe lungime si se scoate osul cu grija. Se continua catre piept, care se decupeaza cu grija de pe stern si carena. Ceea ce trebuie sa se obtina dupa indepartarea scheletului puiului este o bucata de carne mare, de o forma aproximativ dreptunghiulara (cu neregularitatile evidente). Se taie pe grosime fasii din partea mai carnoasa a pieptului si se distribuie in partile cu carne mai putina, asa incat grosimea stratului de carne sa fie cat de cat egala. Se condimenteaza carnea cu sare si piper. Se unge carnea cu mustarul si se aseaza pe toata suprafata ardeii copti. Se presara cascavalul razuit. Se ruleaza puiul strans, cu pielea in afara. Se leaga cu grija rulada cu sfoara de bucatarie iar capetele se fixeaza cu scobitori. Se aseaza rulada in tava in care va merge la cuptor. Se acopera tava cu folie de aluminiu si se coace timp de o ora, in cuptorul preincins la 190 de grade Celsius. Dupa o ora se indeparteaza folia si rulada se mai da la cuptor, intorcand-o de cateva ori, pana se rumeneste frumos, apoi se scoate de la cuptor si se acopera cu foile de aluminiutimp de aproximativ 15 minute, cat sa se tempereze friptura si sa se imbibe cu sucurile eliberate la frigere.
 
Cum se serveşte?
Rulada de pui dezosat intreg este delicioasa atat calda, servita ca si fel principal alaturi de garnitura preferata, cat si rece, servita pe un platou cu aperitive, a carui vedeta de necontestat va fi. Oricum s-ar opta sa se serveasca, inainte de prezentare se indeparteaza sforile de bucatarie si scobitorile si se taie rulada in felii groase de 1 centimetru, cu ajutorul unui cutit foarte bine ascutit.
 
Timp aproximativ de preparare:
2 ore
 
De ce recomand această reţetă:
Este o reteta cu adevarat festiva, cu un aspect deosebit si un gust pe masura, care va surprinde in mod placut mesenii, carnea de pui complet dezosata fiind destul de neobisnuita. Chiar daca e o reteta mai laborioasa, merita efortul.
 
 


©2011 Safir S.R.L. Toate drepturile rezervate.