Retete > Preparate festive > Aperitiv de pui cu aspect de tort
Aperitiv de pui cu aspect de tort
Aperitiv de pui cu aspect de tort
 
Reţetă publicată de Tiberiu Sprînceană
Neamţ Bicaz
23.07.2011
 
Număr voturi: 311
 
Ingrediente reţetă:
Blatul: 250 g de făină de grâu, o bucăţică de drojdie, un vârf linguriţă de sare, două gălbenuşuri, un pic de zahăr, câteva fire de piper, o linguriţă cu unt, 100 ml de apă sau lapte. Crema: o ceapă potrivită, 200 g carne fiartă de pui, o linguriţă de unt, sare, boia de ardei dulce şi piper după gust, două-trei linguri de apă. Glazura: 50 ml de sos de roşii Decor: măsline, roşii, frunze de mărar sau de pătrunjel, gogoşar sau chiar smântână (după imaginaţie)
 
Cum se prepară?
Blatul: Peste o bucăţică de drojdie se pune într-un castronel un pic de zahăr (cam jumătate de linguriţă). Când se moaie, se pune o lingură cu apă şi una cu făină şi se amestecă bine. Se lasă o jumătate de oră la crescut. Într-un castron se pune restul de făină, un vârf linguriţă de sare, două gălbenuşuri, un pic de zahăr, câteva fire de piper, o linguriţă cu unt, se toarnă drojdia care a crescut în castronel şi se frământă cu apă sau lapte. Trebuie să aibă consistenţa aluatului de pâine. Se lasă o oră la crescut, apoi se împarte în două, se fac foi subţiri care se aşează într-o tavă rotundă sau pătrată unsă cu unt. Se înţeapă cu furculiţa şi se dă la cuptor la foc potrivit pentru aproximativ jumătate de oră. Cantităţile sunt pentru o tavă cu diametrul de 20 cm. Crema: Se pune untul într-o tigaie încinsă, se adaugă ceapa tăiată mărunt, se amestecă mereu, adăugând din când în când o linguriţă de apă, până se topeşte ceapa. Apoi se dă deoparte de pe foc, se dă prin maşina de tocat carnea fiartă, se pune în tigaia cu ceapă şi se amestecă cu condimente, se adaugă sare după gust. Nu uitaţi să puneţi boiaua de ardei dulce, pentru a obţine jocul de culori. Foile se pulverizează cu apă sau cu lapte. Se ia prima foaie şi se unge cu amestecul de ceapă şi carne, cât acesta este călduţ (să nu se întărească untul); apoi se aşează a doua foaie. Glazura: Sosul de roşii se întinde deasupra, într-un strat subţire. Decor: Puteţi pune din loc în loc câte o linguriţă de smântână, iar deasupra o jumătate de măslină, pentru a-i conferi un veritabil aspect de... prăjitură cu fructe! Sugestii de preparare rapidă: Folosiţi în loc de blat felii foarte subţiri de pâine(de jumătate de centimetru grosime). Preparaţi această reţetă atunci când gătiţi o ciorbă sau o supă, pentru a nu pierde timpul cu fiertul cărnii.
 
Cum se serveşte?
Este bună şi caldă, dar se taie mai bine după ce s-a răcit şi a stat câteva ore în frigider. Se taie similar feliilor de tort (sau, dacă a fost făcută într-o formă pătrată, se taie cuburi)
 
Timp aproximativ de preparare:
4 ore
 
De ce recomand această reţetă:
Are un aspect senzaţional, poate fi servită ca aperitiv la orice masă, inclusiv la cele festive.
 
 


©2011 Safir S.R.L. Toate drepturile rezervate.